Identitetskrise – Sådan kommer du igennem identitetskrisen

Står du et sted i livet, hvor du har svært ved at mærke dig selv, og føler du indimellem, at du ikke er den, du i virkeligheden gerne ville være? Vi oplever alle sammen kriser. Kriserne er en del af livet og det at være menneske, og langt de fleste kommer også igennem dem på en god måde. 

I et forløb hos mig kan du få hjælp til at komme igennem din identitetskrise ved at få sat ord på dine tanker, bekymringer og essentielle overvejelser. Jeg vil hjælpe dig med at lære dig selv bedre at kende og få en øget indsigt i dine valg og fravalg. I samarbejde vil vi få sat nogle konkrete mål, som du kan føre ud i livet.

Hvad er identitetskrise?

Selve ordet identitet betyder, at noget er ”det samme” som noget andet. Man kan have svært ved at kende sig selv, som den man troede, at man var. Ens forestilling om hvem man er, virker til at være faldet fra hinanden.

Når du oplever en identitetskrise, føler du dig overvældet af de ændringer, der sker i dit liv. Følelsen af at hele din person eller identitet står på spil og skal revurderes. 

Selv om de udfordringer man kan komme til at stå med, er normale livsomstændigheder såsom at få børn, afslutte sin uddannelse og skal ud på arbejdsmarkedet, miste sit arbejde, blive skilt eller at gå på pension. 

Identitetskriser kan også blive udløst af mere alvorlige ændringer i ens liv. Som for eksempel at blive hængt ud offentligt, at opleve økonomisk pres eller ved fysiske eller psykiske skader. Man oplever derved, at man ikke længere kan gøre de ting, som man ellers har bygget sin identitet og sit selvbillede op omkring. 

Blomst i vase

Tegn på identitetskrise

Hvorfor du gennemgår en identitetskrise, kan der være mange årsager til, lige såvel hvordan du bedst kommer igennem den. Det er en proces, hvor du vil opleve følelsen af tvivl, forvirring, frustration og tristhed. 

Bliver der ikke taget fat omkring situationen, og lader disse følelser tage over, kan det give større konsekvenser såsom stress, angst og depression. Det er meget forskelligt, hvem der bliver ramt, men nogle af de typiske situationer som kan udløse en identitetskrise, er:

 • Skilsmisse
 • At få børn
 • Sorg og tab 
 • Alvorlig sygdom
 • Svigt og brud på tillid
 • Miste job
 • Gå på pension
 • Starte på nyt job eller uddannelse
 • Overgangsalder

Oplever du følelsen af manglende livsglæde og en uro, der hober sig op og bliver til frustrationer, så kan det være tegn på identitetskrise. For nogle kan dette medføre problemer med nære relationer og familie, hvis man ikke selv er i stand til at gribe situationen an hensigtsmæssigt. Når man gennemgår en krise, der vedrører personlig forandring, kan det være svært at se ud over sine egne udfordringer, så man glemmer omgivelserne omkring sig. Med psykoterapi København K kan du få hjælp og rådgivning til at komme gennem din identitetskrise på bedste vis.

Hvorfor får man en identitetskrise?

I teenageårene skal man finde ud af, hvad man gerne vil med sit liv, man skal forsøge at definere, hvem man er ud fra, hvad man vil og hvad man er god til. Dårlig tillid til egne følelser og fornemmelser kan gøre disse år til en meget svær tid, da mange unge mennesker kan have svært ved at finde en retning, som de tør stole på.

Som voksen kan man komme i en identitetskrise, når man kommer i en livskrise som for eksempel job eller uddannelse. Kommer man ud for en traumatisk krise, hvor man for eksempel oplever et tab, af en man har kær, et voldeligt overfald, en voldtægt eller en livstruende sygdom, så vil dette typisk også udløse en identitetskrise. Det kan også være et dårligt fungerende parforhold eller en skilsmisse, som kan give denne form for krise. Med parterapi i København K kan du sammen med din partner få professionel hjælp til at gennemgå denne krise.

Naturlige forandringer ved en identitetskrise

Har du svært ved at mærke dig selv? Oplever du ind imellem, at du kommer til at overse dine egne grænser og behov? Bliver du påvirket af, hvad andre mennesker mener, du skal gøre, så du har svært ved at lytte og mærke dig selv? Så befinder du dig måske i en identitetskrise.

En identitetskrise er mere en forandring end en krise. Forandringerne handler om, at du er ved at finde ind til dig selv, og er i gang med at mærke efter, hvem du er som menneske. Processen kan nogle gange føles ubehagelig, og det er helt normalt at mærke tvivl, frustration, sårbarhed og forvirring.

Det kan derfor være fordelagtigt at anerkende det som en personlig forandring frem for en krise, da det handler om at finde sig selv igen.

Sådan kommer du igennem identitetskrisen

For at komme bedst muligt igennem en identitetskrise kan du forsøge at vende det positivt og bruge krisen som en forandringsproces til selv at blive en bedre del af dig selv. Du kan derved undgå konsekvenser, som lavt selvværd, stress, lav selvtillid, depression og angst ved at arbejde konstruktivt med krisen. 

Det er altid vigtigt at huske på, at der ikke er noget galt med dig, selvom du gennemgår en identitetskrise. Det betyder blot, at du mærker efter i dig selv, hvilket kan være med til at skabe større forandringer og forbedringer. Derudover kan det også være med til at give dig mere selvtillid, så du styrker din livskvalitet.

Har du brug for hjælp og rådgivning, så er du landet det helt rigtige sted. Med professionel terapi hjælper vi dig med konkrete værktøjer til at sætte mål for din udvikling, så du kommer ud af din krise på bedste vis. 

Blomster på gren

Aldersstadier med typiske identitetskriser

Gennem vores liv går vi igennem nogle forskellige kriser. Det betyder dog ikke altid, at de er negative – tværtimod, selvom det kan føles sådan, når man står i dem. Kriser kan hjælpe dig med at finde den rigtige vej samt styrke din personlighed. 

Der er især nogle specifikke aldre, hvor det kan være svært at undgå disse krisetider:

 • Ungdom

Ungdommen kan være et kompliceret stadie, hvor man går fra at være barn til teenager til voksen. På dette stadie fremkommer der ofte forskellige identitetskriser, fordi man ofte leder efter sit sande jeg. 

At være rebelsk overfor alt og alle, gå ud med vennerne, have et grimt sprog osv. Alt dette har en forklaring, nemlig at finde ud af hvem med er.

 • Når du er i 40´erne

Alderen hvor du har levet gennem mange oplevelser, og nu er på et vendepunkt. Du bliver ældre og med et ønske om at få den ungdom, der nu er gået, falder du ind i en krise, hvori du ikke rigtig ved, hvorfor du til tider opfører dig, som du gør. 

Dette er to stadier i livet, hvor vi føler os fortabte, tomme, desorienterede og uden forventninger. To stadier hvor identitetskriser måske er nødvendige for at bekræfte, hvem vi i virkeligheden er. 

Det kan være hårde og ustabile tider, og de kan sommetider vare i lang tid. Men når de slutter, er du genfødt med en meget stærkere identitet. 

Bestil tid til identitetskrise terapi

Når du bestiller tid til terapi hos mig, får du hjælp til at komme igennem din identitetskrise. Du får støtte til at gå igennem din naturlige og sunde forandring på en måde, hvor du lærer at bruge de indsigter om dig selv, som din krise kan give dig. 

Ønsker du at bestille en tid eller har du spørgsmål til, hvordan du kan komme ud af din identitetskrise, så er du altid velkommen til at kontakte mig på telefon 42 36 40 66 enten ved at ringe eller sende en SMS, sende en mail til info@psykoterapeut-kbh.dk eller udfylde kontaktformularen her på siden. Så vender jeg tilbage til dig hurtigst muligt. 

"Skridt for skridt, som du går, vil vejen åbne sig for sig." - Sunyata

Menu