Skal vi skilles?

Jeg vil skilles

Runger de tre ord, ”jeg vil skilles” konstant inde i dit hoved? Og går du med en følelse af vrede, frustration og sorg, så snart din partner træder ind ad døren? Så er det måske værd  at overveje, om I skal fortsætte som ægtefolk eller I skal søge professionel hjælp til, at finde ud af om I skal fortsætte som partnere eller gå hver til sit. 

Måske bliver du i et dårligt fungerende ægteskab, fordi det er uoverskueligt at blive skilt. Usikkerheden ved at skulle skilles, kan være overvældende, hvorimod det velkendte kan føles trygt og godt i et parforhold – både følelsesmæssigt og økonomisk. At være to om at deles om de praktiske opgaver er lettere, og du siger til dig selv, at det er bedst for børnene, at I forbliver sammen. Men er det nu også det?

Børn kan risikere at få varige mén af, at forældre bliver skilt, men dette afhænger af, hvordan I som voksne tackler det. At vokse op sammen med to forældre, der ikke har det godt sammen, sætter også sine ubehagelige spor – det er altså ikke kun en skilsmisse, der kan mærke børnene for livet.

Blomster på gren

Hvornår ved man, at man vil skilles?

Skilsmisse er en vanskelig og ofte smertefuld proces og en svær beslutning at træffe for de fleste. Det er ikke altid helt enkelt at klare hele den følelsesmæssige side af sagen alene. Her kan terapi være en stor hjælp til at komme videre – både for dig og for din partner. 

En psykolog eller en psykoterapeut kan være god at tale med, sammen eller hver for sig. Både før, under og efter en skilsmisse. At lade sig skille er ikke noget, man bare lige gør, da det går ind og påvirker både dig selv, din partner, familie og ikke mindst jeres børn. Så inden du melder om en skilsmisse, kan det være en god ide at få hjælp til at få din udmelding til at blive så tydelig som muligt.

 

Hvordan kommer man videre efter skilsmisse?

Selvom det efterhånden er normalt at blive skilt, er der ikke noget, der opleves normalt, når en familie går i opløsning. Du vil blandt andet opleve, at din hverdag og tilværelse forandres, og jeres børns tid skal pludselig deles mellem dig og barnets anden forælder. De store forandringer gør, at dit barn ofte har brug for ekstra omsorg fra både mor og far, hvilket kan være svært, når der er mangel på overskud og der ikke længere er en at dele hverdagen og børnenes udvikling med.  

 

Du kan hjælpe dig selv videre efter skilsmisse ved at benytte dig af nedenstående råd:

  1. Giv dig selv lov til have det, som du har det.
  2. Lad det tage den tid det tager.
  3. Giv ikke dig selv skylden. 
  4. Bed andre om hjælp – både til det praktiske og det følelsesmæssige.
  5. Forvent ikke at dine omgivelser ved, hvordan du har det.
  6. Giv dig selv et skulderklap indimellem.
  7. Overvej om du kan få hjælp til disse ting fra en professionel, der er uvildig.

 

Oplever du, at sorgen og reaktionerne ovenpå skilsmissen griber voldsomt ind i dit liv, er det en god idé at søge professionel hjælp. Er du bosiddende i København eller omegn, kan Psykoterapi København være værd at overveje.

Hvordan fortæller jeg, at jeg vil skilles?

Der kan være flere grunde til at du vil skilles. Og det kan være rigtig svært at få formidlet det til din partner. Da en af grundene kan være at kommunikationen er svært i forvejen. Der er så mange forskellige følelser i spil og det starter måske bare endnu et skænderi op. Men er du kommet dertil hvor du ved at du ønsker at blive skilt, må der handles på det. Her kan individuel terapi være en hjælp til at finde frem til en formidling, hvor du tager ansvar for dine følelser og frustrationer i forhold til din partner. Og derefter hjælp til at finde frem til  hvordan det er bedst at få det sagt.

Samtidig er der den gode gamle kliche, der siger , at der falder sjældent en sten fra den enes hjerte uden at den lander på den anden.. Og derfor kan det være godt at gøre sig selv klar til at stå ved sig selv også selvom man ved at det vil gøre ondt på den anden.

 

Hvordan fortæller man børn om skilsmisse?

At blive skilt er en stor og svær beslutning, og den kan for mange trække ud, fordi tanken om at skulle fortælle børnene, at mor og far skal skilles, nærmest er uudholdelig. 

Uanset hvordan I fortæller børnene om jeres beslutning, vil det umiddelbart være en svær besked for dem at modtage. Der findes derfor ingen nem løsning eller et nemt svar på spørgsmålet. Der er dog en række forhold, som I kan tage med i jeres overvejelser, når I skal give børnene den besked, som ingen forældre har lyst til at give, og ingen børn har lyst til at modtage. (alt efter hvor  gamle de er)

 

Helt overordnet er der to vigtige hensyn, I skal tage, når I skal fortælle jeres børn, at I skal skilles. Det ene er, at det kan være hensigtsmæssigt at fortælle det på et tidspunkt, hvor I evt. alle har nogle fridage sammen. Børns reaktioner kan være meget forskellige og vise sig på forskellige tidspunkter. Derfor kan det være godt at have et par dage, hvor I er tilgængelige og der er tid til at reagere. Samtidig kan det være rart for børnene, ikke at skulle forholde sig til andre børn og voksne efter sådan en besked. 

Et andet aspekt at have in mente er, at vente med at sige noget til børnene, før I konkret kan sige, hvor mor og/eller far skal flytte hen, hvordan samværsordningen bliver, om det betyder skift i institution/skole osv. 

 

Det helt perfekte tidspunkt at fortælle børnene, at I skal skilles, findes altså sjældent. Men nedenstående punkter kan være værd at have in mente, når I skal give jeres børn besked:

  • Lad dem høre det fra jer
  • Stå sammen om beskeden
  • Rollefordeling – hvem siger hvad
  • Det er jeres beslutning, IKKE barnets skyld
  • Fortæl dem,så vidt muligt, hvad det konkret betyder for dem fremover
  • Hav fokus på hvad der skal ske
  • Tag ansvar for det der stadig er uklart
  • Giv barnet plads til at reagere
  • Tårer og vrede er velkommen
  • Lad børnene få svar på deres spørgsmål
  • Informer barnets andre vigtige børn og voksne
  • Vær tilgængelig for flere spørgsmål

 

Hvornår er skilsmisse det rigtige?

Det er det, når I ikke længere vil hinanden og jeres fælles liv. Dog er der som regel andre end jer 2 ægtefæller involveret, såsom børn, venner, familie osv. Så det er vigtigt, at alle jeres nærmeste bliver involveret i processen. Ikke mindst hvis der er en ny partner efter skilsmissen.

Dog findes der en række muligheder, som I kan prøve, inden I vælger at lade jer skille:

  • Parterapi
  • Individuel terapi
  • Kurser og workshops
  • En kæresterejse eller weekendtur
  • Fornyelser i hjemmet
  • Bøger og foredrag
  • Koncert o.l.

Er I bosiddende på Sjælland, findes der mange forskellige typer parterapi i København. Nogle handler mest om at føle og mærke, mens andre er mere systematiske og metodiske med konkrete kommunikationsværktøjer og strategier. 

Hos mig , kan parterapien bruges som en slags skilsmisse terapi, hvor i går aktivt ind i en proces med at få taget ordentligt afsked med jeres samliv.

Og særligt når der er børn i forholdet, vil der efter skilsmisse være behov for god vilje fra begge parter til at få den nye hverdag til at fungere.

 

Hvornår bør man skilles 

Det er en stor beslutning og gå fra den partner, som man troede, at man skulle dele resten af livet sammen med. Når kærligheden er væk, har det dog en pris at blive sammen. Både for jer som ægtefolk, men især også for børnene. 

 

Det kan være tid til at overveje skilsmisse, når det der er mere negativt end positivt.

– Det kan komme snigende, mange år med dårlig kommunikation, diskussioner, hvor sætningen “ Det var ikke det jeg sagde” hele tiden bliver sagt.

-Det kan komme som lyn fra en klar himmel, hvor utroskab kiler sig ind i relationen og mistillid fylder mere end kærligheden.

-Det kan føles som en langsom død, hvor de følelsesmæssige og seksuelle følelser slet ikke er i spil.

-Eller der kan opstå en livsændrende situation, hvor en den blive syg og den anden ikke har overskud til at være i det.

Efterhånden får du lukket så meget ned for dine følelser og behov, at du til sidst ikke kan mærke dig selv. Følelsen af irritationen og utilfredshed vokser, uden at du helt kan sætte ord på årsagen. Du trækker dig mere ind i dig selv, bliver hurtigere vred og skælder mere ud på børnene. 

Det kan altså være nødvendigt at ødelægge sit ægteskab for at undgå at blive ødelagt indeni. En nødvendighed at lade sig skille for at undgå at blive skilt ad indvendigt. 

 

Måske kan forholdet reddes

Men måske kan forholdet reddes. Det kræver villighed og i skal være indstillet på at arbejde hårdt på det, hvis det ovenstående har ringet genklang.

i parterapi kan i få hjælp til at forstå jer selv og hinandens problemer i relationen. Måske er der stor forskel på den måde i udtrykker jeres kærlighed, så den går tabt og bliver misfortolket.

Måske er jeres grundværdier forskellige. Dette kan faktisk godt være en styrke i et parforhold, men nogle gange har man brug for hjælp til at få det til at arbejde sammen, i stedet for at arbejde i mod.

Der kan være så mange forskellige årsager, men i parterapien er der mulighed for at arbejde dybere end det nogle gange er muligt hjemme i stuen.

"Skridt for skridt, som du går, vil vejen åbne sig for sig." - Sunyata

Ofte stillede spørgsmål

Menu